В Україні останніми роками стрімко розвивається культура вегетаріанства. І нерідко можна почути, що у нас немає автентичних страв, які чудово підійшли б її прихильникам. Однак це не вірно, бо українці століттями дотримуються посту, відтак пісні страви відповідають усім критеріям вегетаріанської кухні. Отож…
…Борщ “з вушками”

Інгредієнти: 2-3 столових буряки загальною вагою до 400 г, 100 мл грибної юшки, 100 г цибулі, 100 г моркви, пучок петрушки, лавровий лист, перець чорний мелений, 3 ст. л. олії, 50 г борошна, сіль, трошки лимонного соку. А також борошно, сіль і вода для приготування “вушок”.
Спосіб приготування: попередньо слід запекти в духовці столові буряки. Далі дрібнимо та смажимо на розігрітій, добре змащеній олією сковороді, цибулю. Моркву тремо на грубу тертку та додаємо у сковорідку. В кінці додаємо подрібнену петрушку. До смаженої суміші додаємо натертий на грубу тертку буряк. Доливаємо ще ложечку олії та смажимо пару хвилин на великому вогні. Далі заливаємо у сковорідку близько 500 мл води, зменшуємо вогонь і тушимо інгредієнти 15 хв. Тим часом 1,5 літра води доводимо до кипіння, додаємо спеції, грибну юшку та згодом притушені овочі зі сковорідки. Аби зробити борщ кислішим, можна додати трохи лимонного соку. Аби навпаки підсолодити – додайте цукор або мед. Слід замісити тісто як на вареники, розкачати малесенькі, до двох см в діаметрі варениці, зварити у підсоленій воді, викласти на тарілки та залити гарячим борщем.
…Гречаники

Інгредієнти: 1 скл сирої гречки, 2 скл води, 3 великі картоплини, 2 зубчики часнику, сухарі для панірування, олія, сіль, чорний мелений перець
Спосіб приготування: гречку залити водою, додати сіль і зварити. Бараболю натерти на середній тертці, додати пропущений через прес часник і спеції. Картоплю додати в гарячу гречку і гарненько перемішати. Коли суміш охолоне – формувати гречаники. Обваляти в сухарях і смажити на середньому вогні. Подавати їх можна зі сметаною, томатним соком, посипати зеленню тощо.
…Медове печиво

Інгредієнти: 250 г борошна, 50 мл води, 80 г цукру, 40 г меду, 40 г рафінованої олії, ¼ ч.л солі, 0,5 ч.л соди, ¼ ч.л кориці, ¼ ч.л кардамону, ¼ ч.л мускатного горіха.
Спосіб приготування: потрібно просіяти борошно, додати прянощі. Тоді воду, цукор і мед слід обєднати і варити до утворення легкої пінки. Додати олії і ретельно перемішати. Всипати борошно і замісити тісто. Розкачати в пласт товщиною 7-8 мл. За допомогою формочок вирізати печиво і випікати у духовці протягом 7-8 хвилин при температурі 200 градусів.